گزارش

طرح جامع خودرو چگونه می تواند نجات بخش باشد؟

باوجود بالا رفتن قیمت نهاده‌های تولید و همچنین چالش‌هایی که خودروسازان در ارتباط با تحویل محصولات پیش‌فروش شده دارند؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت چندی پیش در توئیتی نوشت:«سال آینده تولید خودرو به قدری زیاد خواهد شد که دیگر نیازی به قرعه کشی نیست.»

«طرح جامع خودرو» طبق اعلام وزارت صمت قرار است به زودی رونمایی شود؛ طرحی که مسئولان وزارت صمت اعلام می کنند به افزایش تولید، بهبود کیفیت و واقعی سازی قیمت خودرو منجر می شود اما همچنان کارشناسان این حوزه و خودروسازان اطلاعات دقیقی از آن ندارند. البته فاطمی ‌امین وزیر بارها عنوان کرده که موافق افزایش قیمت خودرو نیست و این می‌تواند بر نگرانی دست‌ اندرکاران زنجیره خودروسازی کشور بیفزاید. فعالان صنعت خودرو معتقدند بزرگترین چالش این صنعت در سال های گذشته در کنار تحریم، قیمت گذاری های دستوری بوده است و اگر این موضوع اصلاح نشود عملا هر طرحی از جمله طرح جامع خودرو به نتیجه مثبت نمی رسد. از سال ۹۷ همزمان با اوج ‌گیری تحریم‌ های بین ‌المللی، نرخ ارز و به دنبال آن قیمت نهاده‌های تولید روند صعودی به خود گرفت این در شرایطی است که شورای رقابت با فرمول خود در تعیین قیمت خودرو، مانع از قیمت‌گذاری محصولات تولیدی طبق نهاده‌های تولید، تورم عمومی و همچنین نرخ ارز شد.

به اعتقاد کارشناسان نتیجه عملکرد این شورا در قیمت‌گذاری خودرو نیز زیان انباشته ۶۰ هزار میلیارد تومانی در شش ماهه نخست ۱۴۰۰ است. اما رشد زیان تولید و انباشته خودروسازان از سال ۹۷ همراه با قیمت‌گذاری غیرواقعی خودرو آغاز شد حال آنکه با وجود اوج ‌گیری ضرر خودروسازی، اراده‌ای بر تغییر روال تعیین قیمت نبود. زیان انباشته و تولید خودروسازی و همچنین بی‌توجهی به حقوق مشتری خودرو در کشور را می‌توان نتیجه جاماندگی معنادار قیمت مصوب خودرو نسبت به بهای نهاده‌های تولید خواند. فعالان صنعت خودرو معتقدند زیان ‌دهی شرکت‌ های خودروساز ریشه در عدم تناسب اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودرو نسبت به تغییرات قیمت نهاده‌های تولید دارد؛ در سال های گذشته نرخ ارز و همچنین قیمت نهاده‌های تولید مسیر متفاوتی را به نسبت قیمت کارخانه‌ای خودرو پیموده است. نرخ ارز در بازه فروردین ماه ۹۶ تا نیمه سال ۱۴۰۰ از حدود ۳ هزار تومان به ۲۸ هزار تومان رسیده است و نهادهای تولید هم به همین تناسب یا حتی بیشتر رشد داشته است.

اما باوجود بالا رفتن قیمت نهاده‌های تولید و همچنین چالش‌هایی که خودروسازان در ارتباط با تحویل محصولات پیش‌فروش شده دارند؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت چندی پیش در توئیتی نوشت:«سال آینده تولید خودرو به قدری زیاد خواهد شد که دیگر نیازی به قرعه کشی نیست. برنامه دقیقی مبتنی بر ۹ طرح در صنعت خودرو طراحی شده و به تدریج به سمتی خواهیم رفت تا قیمت‌ها کاهش یابد و این مهم تا پایان سال محقق خواهد شد.» همچنین او هفته گذشته در مصاحبه ای گفته بود:«موج جدید افزایش تولید خودرو از دو هفته آینده آغاز خواهد شد و مردم آن را خواهند دید.» البته کارشناسان و فعالان صنعت خودرو معتقدند موج جدید تولید در شرایطی می تواند محقق شود که چالش های جدی این صنعت همچون قیمت گذاری، زیان انباشته و تحریم ها برداشته شود و شرایط برای تولید خودرو فراهم باشد وگرنه افزایش تولید ممکن نخواهد بود.

منبع :اتاق بازرگانی تهران

نمایش بیشتر

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *