پیام آوران اقتصاد

به حرف تشکل‌ها گوش دهید

هومن حاجی‌پور

امروز جهان پیشرفته، نه در عصر جهانی شدن بلکه به گفته پانکاج قماوات استاد دانشکده بازرگانی بارسلونا در عصر شبه‌جهانی شدن قرار دارد و روزانه میلیاردها دلار تبادل کالایی و ارزی در آن رخ می‌دهد. تبادلی که اقتصاد ایران در آن جایگاه چندانی ندارد و متاسفانه هنوز در یک دور نسبتا بسته حرکت می‌کنیم. اقتصاد ما هنوز درگیر قوانین دست و پاگیری است که با کمترین پشتوانه علمی و تجربه عملیاتی ترسیم، ابلاغ و در نهایت اجرا می‌شود. تصمیماتی که هر از چندی سیاست‌گذاران اراده می‌کنند آن را در راستای قواعد غیراصولی‌تر تغییر ‌دهند. مثال عینی آن، وضع قوانین و مقررات خلق‌الساعه‌ای است که کارشناسان بانک‌مرکزی بدون مشورت تشکل‌های بازرگانی کشور ترسیم می‌کنند؛ مدیران میانی و ارشد این بانک، آن را بدون واکاوی دقیق علمی تایید و در نهایت رئیس بانک‌مرکزی آن را ابلاغ می‌کند.

در این مسیر ظاهرا هیچ‌کس بر این باور نیست که کشور در جنگ تمام عیار اقتصادی قرار دارد و نیازمند تصمیمات منطقی و حساب شده‌ای است. برای فهم بهتر سیاست‌های نامتوازن موجود، صرفا به تغییر و تحولات بازه زمانی‌ای اشاره می‌کنم که برای رفع تعهد ارزی واردکنندگان در نظر گرفته شده است. این زمان تا پیش از برهم زدن برجام از سوی طرف‌های آمریکایی و تشدید تحریم‌ها، ۶ ماه بود. پس از تشدید فشارهای بین‌المللی و همچنین بروز و شیوع کرونا به درخواست تشکل‌های وارداتی و به تبع آن اتاق بازرگانی به ۸ ماه بدل شد. تغییری که به گفته جمع کثیری از فعالان اقتصادی نیازمند ویرایش منطقی تری بود. در کش‌وقوس پیگیری‌های بازرگانان در کمال ناباوری این دوره از سوی بانک‌مرکزی به ۲ ماه تقلیل یافت. صرفا پروسه انتقال پول از سوی تجار ایرانی به طرف‌های خارجی به دلیل تشدید تحریم‌های بانکی و غیربانکی حدود ۴ ماه طول می‌کشد. حال چگونه کارشناسان و مدیران بانک‌مرکزی تصور می‌کردند، بازرگانان می‌توانند ظرف دو ماه رفع تعهد کنند و در جرگه بدحسابان قرار نگیرند؟ امروز با پیگیری‌های متعدد اتاق بازرگانی، این دوره به ۶ ماه یعنی دوره اجرای برجام بازگشته است. در واقع به نوعی آقایان به مرگ گرفتند تا بازرگانان به تب راضی شوند.

متاسفانه امروز برخی مدیران میانی و حتی مدیران ارشد در بانک‌مرکزی یا سایر بخش‌های اقتصادی دولتی در حد تئوری از واژه‌ تجارت، برنامه‌ریزی، رشد و توسعه اقتصادی که در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی تدریس می‌شود، اطلاع ندارند. این منشیان قوانین دست‌و پاگیر، نمی‌دانند که توسعه امری چند بعدی است و با حذف ابعاد مختلف آن نمی‌توان راه به‌جایی برد. ما نمی‌توانیم با حذف بخش‌خصوصی به‌عنوان یک بازیگر مهم در عرصه اقتصاد، پیشرفت کنیم. حتی با فشار بر واردات و حذف تدریجی واردکنندگان، نمی‌توانیم تولید پایدار و صادرات رو به رشدی داشته باشیم.

در ابتدایی‌ترین قوانین تجارت، بر حفظ آرامش محیط سرمایه تاکید شده است؛ اما اقتصاد کشور با نگارش و ابلاغ سیاست‌های غیرفنی و پر از ابهام، به رکود کشیده خواهد شد.‌ تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران اقتصاد کشور اگر خواهان رشد و توسعه اقتصادی هستند، باید به اصول آن نیز پایبند باشند. باید به همه بازیگران چرخه اقتصادی احترام بگذارند و از دیدگاه‌های‌ آنها بهره‌مند شود. نکته‌ای که سالیان دراز است که فعالان بخش‌خصوصی بر آن تاکید کردند و در نهایت در قالب قانون بهبود محیط مستمر کسب و کار از سوی قانون‌گذار لازم‌الاجرا شده است. بی‌شک با اجرای درست و کامل این قانون و به تبع آن حذف نکردن بخش‌خصوصی از جریان تصویب قوانین و مقررات، کشور رشدی نرمال را در اقتصاد تجربه خواهد کرد.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

Exit mobile version