رئیسجمهوری گفت: افتتاح سه طرح مهم ملی و زیربنایی پتروشیمی به ارزش حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار، گامی ارزنده در مسیر توسعه و آبادانی کشور است.
به گزارش پیام آوران اقتصاد و به نقل ازپایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، دکتر حسن روحانی، روز پنجشنبه (۱۶ مردادماه) در آیین افتتاح طرحهای پتروشیمی متانول کاوه و کیمیای پارس خاورمیانه در بوشهر و کاتالیست پتروشیمی لرستان که از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: امروز شاهد تحول صنعت پتروشیمی هستیم و افتتاحهای امروز خوشحالی مضاعفی داشت، زیرا وقتی میخواهیم از صادرات نفت خام فاصله بگیریم و آن را به فرآوردههای با ارزش تبدیل کنیم یکی از راههای آن توسعه و تحول در صنعت پتروشیمی است.
وی افزود: همانگونه که وزیر نفت بیان کرد کل ارزش تولید پتروشیمی ما در سال ۷۶ یک میلیارد دلار بود که در آغاز دولت تدبیر و امید این رقم به ۱۱ میلیارد دلار رسید و به همین صورت در حال پیشرفت و توسعه در این صنعت هستیم، به گونهای که تولیدات ما در این صنعت دو برابر شده و جهشی بزرگ اتفاق افتاده است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه امسال ۱۷ طرح پتروشیمی در کشور افتتاح میشود، تصریح کرد: این طرحها برای ریلگذاری و رسیدن به جهش سوم صنعت پتروشیمی است که در سال ۱۴۰۴ اتفاق خواهد افتاد.
روحانی ادامه داد: ارزش تولید پتروشیمی ما یک میلیارد دلار بود که اکنون به ۱۱ میلیارد دلار رسیده است و دوباره از ۱۱ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار میرسد و از ۲۵ میلیارد دلار هم به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید که این به معنای تحولی بزرگ در صنعت پتروشیمی کشور است.
وی با قدردانی و تشکر از مهندسان و سرمایهگذاران این طرحها، عنوان کرد: یک مجتمع بزرگ پتروشیمی (کیمیای پارس خاورمیانه) با سرمایه فرهنگیان افتتاح شد که جای خوشحالی است. صندوقهایی که امروز همانند صندوق ذخیره فرهنگیان فعال هستند میتوانند در بورس نیز فعال شوند و رونق بورس را نیز به همراه داشته باشند.
رئیس جمهوری گفت: بخشهای دولتی پس از سرمایهگذاری باید مدیریت را کنار بگذارند و تنها صاحب سهام باشند، این موضوع مهمتر و مفیدتر خواهد بود.
روحانی خطاب به مردم ایران عنوان کرد: افتتاحهای امروز در صنعت پتروشیمی رقمی بالغ بر یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ارزش دارد که نشان میدهد ما در شرایط سخت تحریم اقتصادی نیز پروژههای متعددی افتتاح میکنیم.
وی در ادامه با تبریک روز خبرنگار به همه خبرنگاران کشور گفت: خبرنگاران نقش مهمی در آگاهی دادن و هوشیاری مردم در بحث کرونا و ایجاد نشاط در میان مردم دارند.
رئیسجمهوری ایجاد امید، اعتماد و نشاط در جامعه و تقویت سرمایه اجتماعی را رسالت سنگین رسانههای همگانی برشمرد و افزود: روزهای سختی را میگذرانیم. در کنار کرونا، تحریم، تحریف و تهدید، دشمنانی داریم که در رسانههای بیگانه میخواهند مردم را دلسرد کنند، اما در برابر همه اینها امید، اعتماد، ایمان، تلاش، وحدت و هماهنگی داریم.
روحانی گفت: قوای کشور، نیروهای مسلح و مردم در سایه هدایتهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، شاهد یک وحدت و اتحاد هستند و در تقویت این وحدت و اتحاد، رسانهها و خبرنگاران میتوانند بسیار نقشآفرین باشند.
افزایش ۲ برابری تولید محصولات پتروشیمی در دولت تدبیر و امید
بیژن زنگنه در این آیین با تبریک عید بزرگ غدیر خم اظهار کرد: امروز دو طرح مهم متانول و یک طرح فناورانه تولید کاتالیست به بهرهبرداری میرسد و تا پایان سال ۱۳ طرح دیگر نیز به بهرهبرداری خواهد رسید که ۲۵ میلیون تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور میافزاید.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین وظایف صنعت پتروشیمی جلوگیری از خامفروشی با تکمیل زنجیره افزوده در صنعت نفت و گاز است، همچنین تأمین خوراک بخش پاییندستی در صنایع داخلی، جلوگیری از خروج بیش از ۵ میلیارد دلار ارز از کشور در سال و تأمینکننده نخست ارز کشور در سامانه نیما از مزایای صنعت پتروشیمی است.
افتتاح ۱۸ طرح پتروشیمی از سال ۹۲ تا ۹۸
وزیر نفت با اشاره به اینکه ارزش تولید محصولات صنعت پتروشیمی در سال ۷۶ با تمام تلاشهای انجام شده کمتر از یک میلیارد دلار بود که با یک جهش در دو دوره دولت اصلاحات و فعالیتهای پس از آن این رقم در سال ۹۲ به حدود ۱۱ میلیارد دلار به قیمت ثابت سال ۹۵ رسید، افزود: از سال ۹۲ و با جهش دوم صنعت پتروشیمی ۱۸ طرح پتروشیمی تا پایان سال ۹۸ به بهرهبرداری رسید.
به گفته زنگنه، تولید محصولات پتروشیمی تا پایان این دولت نسبت به ابتدای دولت دو برابر و با ریلگذاری انجامشده و طرحهایی که پیشرفت فیزیکی مشخص دارند و پیشرفت آنها نیز عنوان شده تا ۱۴۰۴ به بیش از سه برابر نسبت به ابتدای دولت میرسد.
نقش مهم پتروشیمیها در بورس
وزیر نفت با بیان اینکه پتروشیمیها نقش بسیار مهمی در بورس دارند و ۲۵ درصد ارزش بازار سرمایه متعلق به شرکتهای پتروشیمی است، تصریح کرد: با توجه به اینکه شرکتهای پتروشیمی از گروههای ارزآور و صادراتمحور هستند مورد استقبال مردم است.
وی افزود: در سالهای گذشته تلاشهای زیادی انجام شد تا شرکتهای پتروشیمی برای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، گسترش مالکیت عمومی و مردمی کردن اقتصاد در بورس عرضه شوند. شرکتهای پتروشیمی پارس، تندگویان و نوری طی دو سال اخیر عرضه شدند و ان شاءالله چند شرکت دیگر هم با همکاری بورس بهزودی عرضه میشوند.
افزایش خوراک پتروشیمیها
زنگنه با بیان اینکه از دیگر کارهایی که در مسیر صنعت پتروشیمی انجام گرفت جمعآوری گازهای همراه نفت است، تصریح کرد: انجیال ۳۲۰۰ و انجیال ۳۱۰۰، طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس بهعنوان بزرگترین انجیال کشور و طرحهای پتروپالایش کنگان همه برای تأمین خوراک پتروشیمیهاست.
وی با افزایش تولید اتان اشاره کرد و گفت: تولید اتان از ۳.۵ میلیون تن ابتدای این دولت به ۱۴ میلیون تن تا انتهای دولت میرسد، یعنی ۴ برابر شده است.
ساخت ۱۸ کاتالیست تا ۱۴۰۰
وزیر نفت با اشاره به اینکه ما ۴۰ گروه کاتالیست داریم و ۸۵ نوع کاتالیست در صنعت پتروشیمی با ارزش ۲۷۰ میلیون دلار مصرف میشود، گفت: در هفت سال اخیر ۱۸ کاتالیست به ارزش ۱۰۴ میلیون دلار بومیسازی و در داخل کشور تولید شده است.
وی ادامه داد: با برنامهریزی انجامشده تا سال ۱۴۰۰، ۱۸ کاتالیست دیگر به ارزش تقریباً ۹۰ میلیون دلار در داخل ساخته میشود.
افزایش تولید متانول کشور و یک هشدار
زنگنه با بیان اینکه با افتتاح دو طرح کیمیای پارس خاورمیانه و کاوه ۴ میلیون تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور افزوده میشود، تصریح کرد: متانول کاوه بزرگترین متانول دنیاست که از سوی بخش خصوصی انجام شده و کیمیای پارس خاورمیانه که متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان است و فرهنگیان عزیز ما از نعمت و درآمد آن استفاده خواهند کرد.
وی، ارزش سه طرحی را که امروز افتتاح شد حدود ۱.۶ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: تولید متانول کشور تا پایان پارسال ۶.۷ میلیون تن بوده که با پایان جهش دوم این مقدار به ۱۷.۵ میلیون تن و در پایان جهش سوم به ۲۴ میلیون تن میرسد.
وزیر نفت ادامه داد: افزایش تولید متانول اگرچه یک خبر خوب است، اما یک هشدار هم به شمار میآید که ممکن است بازار این محصول اشباع شود، بنابراین در این مسیر، تولیدکننده متانول باید به بخش پاییندستی آن بسیار توجه کند.
زنگنه تصریح کرد: خوشبختانه زنجیره پاییندستی متانول به پروپلین میرسد، پروپلین محصولی است که صنایع پاییندستی بیشترین نیاز را به آن دارد و هماکنون در این محصول کمبود هم داریم.
وی گفت: ما طرحهای زنجیرهای پیشران صنایع پاییندستی پتروشیمی با اولویت پروپلین را بهزودی برای تصویب تقدیم دولت میکنیم.
وزیر نفت در پایان از سرمایهگذاران، کارگران، مهندسان، مدیران و دستاندرکاران طرحهایی که در شرایط تحریم سبب افتخار کشور شدند، قدردانی کرد.